Teaching Artist

It is the supreme art of the teacher to awaken joy in creative expression and knowledge – Albert Einstein 

Niet alleen de kunst op het podium beoefenen, maar haar ook – als musicus – doorgeven in workshops, lezingen en lessen. Deze mooie combinatie heeft in de Verenigde Staten de naam ‘Teaching Artist’ gekregen.

De teaching artist is de verbindende factor tussen muziek en mensen. Hij of zij heeft de mooie taak een omgeving te scheppen waarin mensen – van welke leeftijd dan ook – de mogelijkheid krijgen om door de muziek geraakt worden, op een manier die zij misschien niet verwacht hadden. Dit creatieve proces is een kunst op zich. In een wereld waarin het bespelen van een muziekinstrument, en al helemaal het in aanraking komen met klassieke muziek, steeds zeldzamer wordt, is het een roeping geworden om naar buiten te treden en kinderen (en volwassenen) actief te laten ervaren hoe prachtig het direct beleven van deze muziek is.

Enkele voorbeelden van activiteiten:

Voor het Residentie Orkest ontwikkelde ik ‘Prelude’: een interactieve workshop voorafgaand aan het concert. Door zelf actief bezig te zijn met elementen uit het concertprogramma, samen met een musicus die even later op het podium zit, krijgen concertbezoekers een intensere luisterervaring en voelen zij zich directer betrokken bij de musici op het podium. Een recente deelnemer: “Het is nu mijn orkest geworden!”

https://m.youtube.com/watch?v=UUBTAIR1p_c

https://www.residentieorkest.nl/prelude/

En voor de jeugd:

https://www.ad.nl/den-haag/talentvolle-kinderen-mogen-residentie-orkest-dirigeren~va8ca33c3/

https://m.youtube.com/watch?v=V1nInWbhRIk

https://m.youtube.com/watch?v=C5yMSc-6H-E

En dit is wat we, samen met de Residents, het leerorkest van het RO, konden doen tijdens de Corona-stilte!

https://youtu.be/BONqef9ylxs

Meer weten, of belangstelling voor uw orkest, vereniging, klas, bedrijf, koor…? Neem gerust contact op.

foto gemaakt door Julie Algra