Hilje van der Vliet

Geschoold als uitvoerend musicus en als docent muziek – en met inmiddels een half leven aan ervaring, geniet ik van de combinatie en wisselwerking tussen het spelen op een podium en het docentschap.

Ik heb hobo gestudeerd bij Han de Vries en Jan Spronk aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens mijn studie werd ik aangesteld als tweede hoboïste in het Residentie Orkest te Den Haag. Daar speel ik nog steeds: een droombaan. Hier klinkt de Zwaan van Tuonela van Jean Sibelius waarin in de althobo partij mocht vertolken, opgenomen 14 maart 2015, met dirigent Santtu-Matias Rouvali.     https://www.residentieorkest.nl/

Als hoboïste ben ik vrijwel maandelijks betrokken bij de uitvoeringen van Bach cantates in de Kloosterkerk in Den Haag door de Residentie Bach Ensembles. Voor de hobo een walhalla: de mooiste aria’s en sinfonia’s om te spelen. De cantates zijn, zoals Bach het bedoeld heeft, geïntegreerd in de kerkdienst, waardoor een prachtige en zinvolle wisselwerking ontstaat tussen woord en muziek, en tussen kerkbezoekers en uitvoerende musici.

In oktober 2022 klonk deze mooie intieme aria als onderdeel van Cantate BWV 98: Kloosterkerk 30 oktober 2022

Met deze achtergrond als uitvoerend musicus, ben ik al zo’n 15 jaar actief als muziekdocent, binnen en buiten de traditie van het klaslokaal. Voorzichtig begonnen op verzoek van de educatie afdeling van het Residentie Orkest, werd dit mijn tweede passie en inmiddels ben ik bevoegd Docent Muziek. Ik geef lessen en workshops via de afdeling Educatie van het Residentie Orkest en heb met veel plezier ruim 10 jaar lesgegeven in het regulier voortgezet onderwijs.

In 2016 studeerde ik af als Master in de Kunsteducatie met een onderzoek naar mogelijkheden om aan te sluiten bij de veranderende behoeften en eigenschappen van concertpubliek door inzichten uit het onderwijs toe te passen in de concertavond. Net als kinderen genieten volwassenen van de mogelijkheid actief met muziek bezig te zijn… Dit onderzoek heeft mij geleerd dat de wereld van het onderwijs en die van de uitvoerende kunst dichter bij elkaar staan dan je op het eerste gezicht zou denken. ‘Leren’ en ‘beleven’ staan heel dicht bij elkaar!

Sinds 2017 ben ik verbonden aan de opleiding Docent Muziek op Maat van het ArtEZ conservatorium in Zwolle als hoofdvak docent, stage- en scriptiebegeleider. https://www.artez.nl/opleidingen/docent-muziek-op-maat

Foto gemaakt door Jenny Audring

Audio opname Sibelius gemaakt door Omroep Max

Audio opnames Bach gemaakt door http://www.kerkomroep.nl